تسمه برزنتی Cotton Nynol Elevator belt نوعی از تسمه های صنعتی محسوب می شود که از آن برای انتقال مواد همراه با قاشقک و باکت استفاده می شود. از تسمه برزنتی در صنایع غذایی برای حمل دانه های خوراکی مانند گندم، جو، برنج و غلات استفاده گسترده ای می شود. از آنجایی که کاربری تسمه برزنتی قاشقک شبیه به تسمه های نقاله می باشد آنها را در زیر دسته تسمه نوار نقاله دسته بندی می کنند اما در برخی موارد در انتقال قدرت نیز از تسمه های برزنتی استفاده می شود. تسمه های برزنتی اغلب بصورت چند لایه بافته می شوند و در سطح بیرونی آنها از الیاف پلی استر استفاده می شود. علاوه بر الیاف مصنوعی پلی استر از کتان نیز در بخش های مختلفی از تسمه برزنتی استفاده می شود.
از قاشقک هایی بر روی سطح تسمه برزنتی در فواصل مشخص و برابر استفاده می شود که جنس این قاشقک ها گاهی از پلاستیک و گاهی از فلز (استنلس استیل) می باشد. اتصال قاشقک ها بر روی سطح تسمه برزنتی با بکارگیری پیچ هایی مخصوص صورت می پذیرد. در برخی از کاربری های صنعتی بالاخص در صنایع سنگین از زنجیر های الواتور بجای تسمه برزنتی قاشقک و بجای قاشقک از باکت های فلزی با استحکام بیشتر استفاده می شود. تسمه برزنتی یا تسمه قاشقک رد عرض ها، متریال و ضخامت های مختلفی تولید می شود و بصورت کلاف باز به بازار عرضه شده و سپس طبق نیاز مشتریان برش می خورد.
تسمه های برزنتی در عرض های مختلف از 25 میلیمتر الی 1050 میلیمتر تولید می شوند. عرض های 40، 50، 65 و 75 میلیمتر پر مصرف ترین سایز های تسمه برزنتی محسوب می شوند. این سری از تسمه های انتقال قدرت در ضخامت 3 الی 10 میلیمتر نیز تولید می گردند. عرض های 25 الی 60 میلیمتر از تسمه برزنتی با ضخامت 3-4 میلیمتر، عرض های 65 الی 125 میلیمتر از تسمه برزنتی در ضخامت 3-6 میلیمتر، عرض های 140 الی 250 میلیمتر در ضخامت 4 الی 6 میلیمتر و عرض های 288 الی 600 میلیمتر از تسمه های برزنتی در ضخامت 6 الی 10 میلیمتر تولید می گردند. تسمه های برزنتی اغلب بصورت رول ها و کلاف های 100 متری به بازار عرضه می شوند.
تنسایل مقاومت کششی تسمه برزنتی بسته به متریال و تکنولوژی تولید در محدود 190 الی 500 نیوتن بر میلیمتر مربع N/mm2 تغییر می کند. تنسایل که یک مفهوم از مقاومت کششی بوده و به عرضه و ضخامت تسمه برزنتی بستگی ندارد بیشتر در مواردی که از این نوع تسمه در انتقال نیرو استفاده می شود مفهوم پیدا می کند و در کاربری بعنوان کانوایر تنش های کششی محدود تری بر پیکر تسمه برزنتی وارد می شود.
تسمه های برزنتی در واقع از الیاف نایلونی تولید می شوند که بصورت چند لایه و با بکارگیری چسب هایی ویژه در عرض مشخص تولید می شوند. بکارگیری نایلون در ساختار از طرفی سبب بالا بودن مقاومت کششی تسمه های برزنتی می شود و از طرفی سبب آسیب پذیری این تسمه ها در برابر سایش و در تماس با سطوح زبر می گردد. بر خلاف تسمه های صنعتی پلیمری که قابلیت برش خوردن در عرض های دلخواه را دارند ساختار بافته شده تسمه های برزنتی این قابلیت را به کاربران نداده و در اغلب موارد تسمه برزنتی در عرض های مشخصی برش می خورد.
هر یک از انواع تسمه های PU و تسمه های برزنتی آسیب پذیری خود را در شرایط انبار تحت نگهداری در مدت زمان بالا دارند که هر دو به تدریج ترد تر شده و خاصیت انعطاف خود را از دست می دهند. با این وجود تسمه های برزنتی ساده تر از تسمه های پلیمری در معرض تجزیه قرار می گیرند. همچنین در تماس با اشعه UV خورشید و یا در معرض آب و رطوبت اغلب طول عمر تسمه های برزنتی پایین تر از تسمه های پلیمری می باشد که این امر به سبب سطح تماس رشته های نخ در ساختمان تسمه برزنتی می باشد.
از نظر برش و اتصال در اغلب موارد اتصال پدید آمده در تسمه های پلیمری به روش حرارتی و یا چسب مقاومت کششی بسیار بالایی را مانند ایجاد تسمه بصورت یکپارچه پدید می آورد اما با توجه به ساختار و بکارگیری الیاف نایلونی در تولید تسمه های برزنتی برش هایی که تنها بصورت طولی در کلاف این تسمه ها پدید می آید امکان ایجاد یک حلقه بسته با قابلیت کششی برابر با تولید یکپارچه را پدید نمی آورد و از این رو در مواردی که با کشش بسیار بالایی روبرو هستیم تمرکز تنش در قسمت برش و اتصال تسمه برزنتی بسیار بالا است.
تسمه های برزنتی در دسته تسمه های صنعتی با حداکثر میزان فرسایش قرار دارند چرا که بر خلاف تسمه های پلیمری از الیاف پارچه ای مصنوعی تولید می شوند. تسمه های پلیمری که از جنس پلی یورتان تولید شده اند دارای پیوستگی مولکولی بسیار بالایی هستند و هر چند در برابر سایش بر روی سطوح زبر دچار خوردگی می شوند اما هم انعطاف بالایی که دارند و هم پیوستگی و تولید یکپارچه این میزان سایش را به حداقل می رساند. این در حالی است که بکار گیری نخ های پلی استری در تولید تسمه های برزنتی ایجاد حفره هایی بین تا و پود پارچه این تسمه ها پدید می آورد بگونه ای که حداکثر میزان سایش بالاخص در تماس با سطوح تیز و زبر برای تسمه های برزنتی پدید می آید. علاوه بر این حرکت بر روی فولی ها در گردش در کاربری تسمه برزنتی بر روی الواتور به تدریج سبب جدا شدن لایه های مختلف پارچه ای این تسمه ها به سبب عدم یکپارچگی در تولید می شود.
با توجه به اینکه بر روی سطح تسمه برزنتی از قاشقک بصورت پیچ و مهره ای استفاده می شود ایجاد سوراخ های سطحی برای اتصال قاشقک نیز به افزایش تمرکز تنش و فرسایش هر چه بیشتر تسمه برزنتی می انجامد. سوراخ های ایجاد شده در صورتیکه تنها بصورت فشاری و در جهت جابجا کردن نخهای بدنه تسمه برزنتی ایجاد شده باشند هر چند نقاط تمرکز تنش را پدید می آورند اما این آسیب نسبت به مواردی که برای ایجاد سوراخ های سطحی نخ ها و رشته های تسمه برزنتی دچار سایش و یا حتی پارگی کامل می شوند فرسایش کمتری را سبب می شود. وزن خود قاشقک اتصالی و میزان باری که توسط قاشقک حمل می شود نیز از دیگر عوامل تاثیر گذار در فرسایش تسمه برزنتی محسوب می شوند.
جهت سفارش و خرید تسمه برزنتی نیاز به مشخصات و اطلاعات فنی کاملی از محصول مورد نظر خود دارید. با توجه به اینکه از الیافی با جنس مختلف و در بافت های ریز و درشت در تولید تسمه برزنتی استفاده شده است. در صورتیکه نمونه های قبلی از این تسمه ها بر روی دستگاه الواتور شما نصب شده است ارائه عکس هایی از تسمه های برزنتی فرسوده قبلی می تواند می تواند موجب سهولت در خرید این تسمه های صنعتی گردد.
طول تسمه برزنتی، عرض و ضخامت حداقل اطلاعاتی هستند که در زمان خرید از گروه صنعتی رول پارس می بایست ارائه گردند. با این وجود با توجه به اینکه شکل و سایز قاشقک و باکت های اتصالی بر روی تسمه برزنتی متفاوت بوده و در فواصل مختلفی نیز نصب می شوند این اطلاعات نیز می توانند در انتخاب و خرید نوع بهتر و مناسب تر تسمه قاشقک برزنتی کمک کنند. بنابراین نوع و سایز اتصال پیچ بین باکت و تسمه برزنتی، فواصل اتصال قاشقک، حداکثر وزنی از مواد که توسط قاشقک حمل می شود و سرعت عملکرد نقاله می توانند از اطلاعات فنی تکمیلی جهت سفارش و خرید تسمه برزنتی از رول پارس باشند.
الواتور ها همان گونه که از نام آنها مشخص است برای حمل مواد مورد استفاده قرار م یگیرند. برای حمل واد الواتور ها نیاز به تسمه هایی دارند که بر روی آنها قاشقک ها اتصال پیدا کنند. اتصال قاشقک ها با بکارگیر پیچ هایی خاص صورت می پذیرد. بنابراین می بایست از نوعی تسمه صنعتی استفاده شود که امکان عبور پیچ را داشته و در برابر نیروی کششی ناشی از بار قاشقک و مواد داخلی آن حداقل تغییر فرم را داشته باشد.
تسمه های برزنتی اغلب با قرارگیری چند لایه منجیق بر روی یکدیگر با چسب های پلیمری ویژه پدید می آیند. این ساختمان ویژه سبب می شود که مقاومت تسمه برزنتی در برابر تنش وزنی ناشی از قاشقک بالا بوده و بر خلاف تسمه های صنعتی پلیمری کهمی توانند دچار پارگی و یا گشتاد شدگی سوراخ سطحی اتصال پیچ باشند، ساختار الیافی تسمه برزنتی مقاومت بسیار ایده آلی را در برابر این نیرو ها از خود نشان می دهد.